ФИФА: „90 % од инфраструктурата за Светското првенство во Катар е подготвена“

0

Организаторите на Светското првенство во Катар се подготвени со 90 проценти од инфраструктурата две години пред почетокот на шампионатот, кој ќе започне на 21 ноември 2022 година, објави ФИФА. Три од осумте стадиони сега се целосно подготвени, уште три се скоро завршени, а уште два ќе бидат завршени следната година.

ФИФА исто така соопшти дека и покрај пандемијата со коронавирусот, повеќе од 100 натпревари се одиграа безбедно на три стадиони оваа година. Светското првенство исто така го почести новото метро во Доха и проширувањето на аеродромот во главниот град пред Светското првенство, каде што навивачите можат дури и да присуствуваат на повеќе од еден натпревар на ден.

Генералниот секретар на Организациониот одбор Хасан ал-Тавади рече дека проектите веќе „влијаат на животот на луѓето во области како што се работничките права, образованието и претприемништвото“.

СП 2022 година во Катар ќе се одржи помеѓу 21 ноември и 18 декември, а не во неговиот традиционален период јуни – јули поради екстремните летни горештини во земјата.

Share.

Leave A Reply