Промени на календарот во Формула 1 за 2021 година

0

Календарот во Формула 1 веќе почнува да се менува, а сезоната 2021 сè уште не е започната. Ова стана потребно откако две од првите три трки најверојатно ќе бидат одложени или откажани поради пандемијата Ковид-19. Така, некои од патеките што служеа како резерви во 2020 година ќе имаат шанса повторно да бидат домаќини на натпревари во новата година.

Според прелиминарниот календар објавен во ноември, првото натпреварување требаше да се одржи на 21 март во Австралија, а оној во Бахреин – само една недела подоцна. По нив следува Кина на 11 април и сè уште неодреден домаќин на 25 април, каде што требаше да биде Виетнам, но пандемијата што е во тек бара корекција.

ГН на Австралија во моментов е одложена за 21 ноември, додека Кина сака одложување за нешто подоцна. Така, отворањето на сезоната 2021 година ќе се одржи на 28 март во Бахреин, додека патеката Имола ќе биде домаќин на второто натпреварување на 18 април.

Најверојатно, ГП на Португалија ќе го заземе местото на Кина. И покрај постојаните проблеми со пандемијата ширум светот, Формула 1 сепак има намера да има целосен календар од 23 трки. Саудиска Арабија во моментов е единствената нова дестинација каде ќе се вози оваа година.

Share.

Leave A Reply